Multikulturalismus a přistěhovalectví v kontextu Plzeňského kraje - Cvrček, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou multikulturalismu a přistěhovalectví v Plzeňském kraji. Moje práce je rozdělena do dvou částí. V první části se zabývám základními pojmy souvisejícími s problematikou multikulturalismu. Jedná se o vymezení multikulturalismu, jeho druhů a nástrojů. Příkladů funkčního multikulturalismu a odpůrců této myšlenky vůbec. V části přistěhovalectví pak mapuji nejvíce zastoupené skupiny cizinců na území České republiky a politickou situaci v ČR. Konkrétně se zaměřuji na Plzeňský kraj ve vztahu k nejpočetnějším skupinám cizinců ve všech úhlech pohledu. V druhé části rozebírám výsledky dotazníkového šetření, které bylo zaměřeno na povědomí studentů středních škol o skupinách cizinců nejvíce zastoupených na území České republiky, jejich obecných znalostech tématu a názorech na soužití s cizinci. Dále je součástí praktické části také názor druhé strany, který byl získán řízenými rozhovory provedenými se zástupci třech nejpočetněji zastoupených skupin cizinců v ČR.
Multiculturalism and immigration in context of the Pilsen region
Keywords: Multikulturalismus; přistěhovalectví; asimilace; integrace; politická korektnost; Ukrajinci; Vietnamci; Slováci; sociální vyloučení; Multiculturalism; Immigration; Assimilation; Integration; Politically Correctness; Ukrainians; Slovaks; Vietnameses; Social exclusion