Využití logistiky ve výrobním podniku - Bodláková, Alena (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá využitím logistiky ve výrobním podniku Pivovar Protivín a. s. Podává pohled na současnou situaci českých pivovarů ve světě a v České Republice. Mapuje trendy posledních let v pivovarnictví a také, jak se na tomto odvětví podepsala hospodářská krize. Jsou zde prezentovány hospodářské výsledky Pivovaru Protivín, které srovnávám s výsledky pivovaru Svijany. Analyzuji distribuci produktů Pivovaru Protivín. Za tímto účelem jsem provedla časový snímek rozvozu piva. Dále jsem se zaobírala problematikou obalového hospodářství v protivínském pivovaře. Pro pivovary je specifická složitá a nákladná zpětná logistika vratných obalů. Pokouším se zjistit, zda by nebylo pro protivínský pivovar vhodné začít vyrábět pivo v PET lahvích. Snažím se stanovit úroveň služeb poskytovaných odběratelům protivínského piva. Podle výsledků uvedených v této práci, mají největší požadavky na služby poskytované pivovarem odběratelé působící v gastronomii. Na základě dotazníkového šetření a následných rozhovorů s hostinskými byly sestaveny standardy poskytování služeb v pivovarnictví. Navrhuji možnosti zlepšení, které by měly vést k úsporám, pružnějším činnostem nebo ke konkurenčním výhodám pivovaru a celé skupiny K Brewery.
The use of logistics in a manufacturing company
Keywords: Logistika; obchodní partnerství; horizontální integrace; vertikální integrace; pozice českých pivovarů; trendy v pivovarnictví; spotřeba piva; pivovar; pivo; benchmarking; spidergraf distribuce; skladování; časový snímek; vratné obaly; jednorázové obaly; zpětná logistika; rozpor mezi marketingem a logistikou; PET lahev; zákaznický servis; smlouvy s odběrateli; franchisa; konkurenční výhoda.; Logistics; business partnership; horizontal integration; vertical integration; the position of Czech breweries; trends in the brewing industry; beer consumption; brewery; beer; benchmarking; spider graph; distribution; storage; time frame; returnable packaging; disposable packaging; reverse logistics; a disharmony between marketing and logistics; PET bottles; customer services; contracts with customers; franchise; competitive advantage.