Ochrana zdraví z hlediska prevence nozokomiálních nákaz v Nemocnici Prachatice a.s. - Biborová, Emília (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce je zaměřena na prevenci a monitorování infekcí spojených se zdravotní péčí v Nemocnici Prachatice, a.s. Hlavním cílem bylo popsat aktuální situaci v oblasti prevence nozokomiálních nákaz v této nemocnici. Zaměřila jsem se na ověření znalostí zdravotnických pracovníků v oblasti nozokomiálních nákaz, na činnost osob provádějících úklid a na kvalitu hygieny rukou zdravotnického personálu. Diplomová práce je zaměřena na 4 vybraná oddělení nemocnice interní oddělení, gynekologicko-porodnické oddělení, chirurgické oddělení a JIRP jednotku intenzívní a resuscitační péče. Diplomová práce má dvě části - teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou zpracovány již známé poznatky o infekcích spojených se zdravotní péčí. K získání všech potřebných informací byla použita domácí a zahraniční literatura. Praktická část se týká pozorování a krátkého výzkumu v Nemocnici Prachatice, a.s. Výzkumná část byla kombinována. Kvalitativní metoda, zahrnující krátké rozhovory s pracovnicemi úklidu, byla kombinována s metodou kvantitativní. V rámci této kvantitativní metody byly použity dotazníky, které byly určeny zdravotním sestrám. Pomocí dotazníků jsem se snažila zjistit základní vědomosti zdravotnického personálu o nozokomiálních nákazách a také o tom, jak se jim snaží předcházet. Mikrobiologické oddělení Nemocnice Prachatice, a.s. mi bylo nápomocno při monitorování kvality hygieny rukou prostřednictvím mikrobiálních otisků. Dotazníky byly rozdány zdravotním sestrám, které se momentálně nacházely na pracovní směně na výše zmiňovaných odděleních nemocnice. Zpět se vrátilo celkem 32 dotazníků. Dotazník měl 11 otázek a mým cílem bylo zjistit základní povědomí zdravotních sester o dané problematice. Rozhovory byly vedeny s pracovnicemi úklidu, které pracují na odděleních, kde probíhal výzkum. Mikrobiální otisky rukou byly odebrány od zdravotnických pracovníků na konkrétní pracovní směně včetně lékařů a pracovnic úklidu. Otisky se dělaly na krevní agar, kde se po 24 hodinách inkubace se hodnotily kolonie bakterií. Ani jeden ze získaných otisků nebyl zcela negativní. Určila jsem si celkem 4 výzkumné otázky: 1. Jsou pracovníci vybraných nemocničních oddělení dobře informováni o nozokomiálních onemocněních? 2. Jaká je kvalita hygieny rukou u zdravotnických pracovníků? 3. Na jaké hygienické úrovni probíhá činnost uklízeček - jak často provádí úklid, jakým způsobem, jak často mění pracovní pomůcky a zda jsou splněna všechna hygienická kritéria? 4. Jak probíhá manipulace s prádlem? Výsledky dotazníků nebyly překvapující, protože většina zdravotnických pracovníků správně odpověděla na všechny položené otázky. Při kontrole hygieny rukou metodou mikrobiálních otisků bylo nalezeno celkem 16 druhů gram+ a gram- mikroorganismů. Nejvíc se vyskytoval nález Staphylococcus epidermidis a Microccocus species. Ve dvou případech se vyskytoval i epidemiologicky významný Staphylococcus aureus, který byl v obou případech zjištěn u pracovnic úklidu. Z mého pozorování, zkoumání a rozhovorů s pracovnicemi úklidu mohu usuzovat, že práci, kterou dělají, vykonávají opravdu svědomitě a běžně nedochází k porušování hygienických předpisů. Dále bylo zjištěno, že manipulace s prádlem v Nemocnici Prachatice, a.s. probíhá v souladu s hygienickými požadavky na zdravotnické zařízení. Důležitá je efektivní edukace personálu v oblasti prevence infekcí a také dohled nad dodržováním nařízených postupů.
Health protection depending on prevention of nosocomial infections in Hospital Prachatice a.s.
Keywords: infekce spojené se zdravotní péčí; prevence; bariérový ošetřovací režim; infekce; rizikové faktory; hygiena rukou; healthcare-associated infections; prevention; barrier treatment system; infection; risk factors; hand hygiene