Sociální reprezentace emocí a násilí u dětí předškolního věku - Turková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá sociálními reprezentacemi emocí a násilí předškolních dětí a porovnává vzdělávání v mateřských školách běžného typu s mateřskými školami typu Montessori. Osvětluje okolnosti vzniku Montessori pedagogiky a její základní principy porovnává se současnými poznatky z oblastí biologie, psychologie, pedagogiky a sociologie. Představuje teorii sociálních reprezentací a uvádí výzkumy sociálních reprezentací emocí a násilí u předškolních dětí. Jedná se v ní o získání poznatků, zda a jak je možné modifikovat sociální reprezentace u předškolních dětí, a o potenciálu Montessori pedagogiky být jednou z možností zvýšení jejich výskytu a zlepšení jejich kvality a aplikace u předškolních dětí.
Children’s Social Representation of Emotions and Violence
Keywords: sociální reprezentace; emoce; násilí; Montessori pedagogika; sociální vývoj předškoláků; vzdělávání; dialogičnost; social representation; emotions; violence; Montessori pedagogy; social development of preschool children; education; the competence of a dialogue