Eugenika v českých zemích v 1. polovině 20. století - Mezerová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá českou eugenikou v 1. polovině 20. století. Pro pochopení české eugeniky jsem nastínila vývoj eugeniky od jejích počátků. Práce představuje základní témata české eugeniky, jako jsou degenerace lidské rasy, způsoby její regenerace, zavedení sňatkových vysvědčení nebo problematika předmanželských lékařských prohlídek. Dále představuje nejvýznamnější české eugeniky. Pojednává o rasové hygieně v Německu, jejímž základním problémem je např. sterilizace a eutanázie. V práci je porovnávána česká eugenika a jiná podobná hnutí. Jedná se o výzkumnou teoretickou práci, je zde aplikována především historická metoda, zejména analýza literárních pramenů, kterými jsou především díla českých eugeniků vydaná v 1. polovině 20. století. Dále využívá komparativní metody při srovnávání eugeniky české a jiných podobných hnutí v rámci střední Evropy. V práci jsou použity zejména česko-jazyčné, ale i anglicko-jazyčné literární prameny. Práce se pokouší zodpovědět následující výzkumné otázky: 1. Jak vzniklo české eugenické hnutí a kdo ho vedl? 2. Jaká byla hlavní témata českého eugenického hnutí? 3. Jaká byla podobnost, případně spolupráce, českého hnutí se zahraničními eugenickými sdruženími? Působila na české eugenické hnutí německá rasová hygiena? 4. Které okolnosti přispěly k zániku českého eugenického hnutí?
Eugenics in the Czech Countries in the First half of the 20th Century
Keywords: eugenika; teorie evoluce; přirozený výběr; česká eugenika; degenerace; sňatkové vysvědčení; německá rasová hygiena; sterilizace; eutanázie; anglosaská eugenika; eugenics; a theory of evolution; natural selection; Czech eugenics; degeneration; matrital revision; the German racial hygiene; sterilizationa; euthanasia Anglo-Saxon eugenics