Účetní uzávěrka a závěrka v nestátní neziskové organizaci - Ulrychová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se věnuje nestátním neziskovým organizacím v České republice a řeší problematiku účetní uzávěrky a závěrky v obecně prospěšné společnosti SIRIRI. Hlavním cílem je analýza účetních postupů a metod, které jsou v organizaci používány při uzávěrkových pracích a při sestavování jednotlivých výkazů účetní závěrky. Pro analýzu byly použity účetní záznamy, které poskytla externí účetní firma, která zpracovává účetnictví pro SIRIRI. Další informace byly získány pomocí řízených rozhovorů s účetní a interním pracovníkem organizace. Při této analýze byly zjištěny nesprávně zaúčtované účetní případy, kdy výsledkem jsou doporučení, jak tyto chyby eliminovat. Dále pro vybranou organizaci byl vytvořen modifikovaný výkaz zisku a ztráty, který zahrnuje toto doporučené účtování a zároveň navrhuje přesnější rozdělení nákladů a výnosů mezi činnost hlavní a doplňkovou pomocí tzv. klíčování. Následně práce řeší vliv doporučeného rozdělení na výsledek hospodaření a výslednou daň. Závěr práce sumarizuje všechna tato doporučení a zároveň jsou zde uvedeny návrhy na zlepšení některých postupů a metod či jak předejít některých chybám, kterých se organizace dopustila.
Closing Accounts and Financial Statements of a Non-governmental Non-profit Organisation
Keywords: nestátní nezisková organizace; účetní uzávěrka; účetní závěrka; chyby v účetnictví; non-governmental non-profit organization; accounting; closing accounts; financial statements; accounting errors