Využití simulátoru a rtg C-ramene při plánování brachyterapie - Pohanková, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Na onkologickém oddělení Jihlavské Nemocnice je pro účely určení polohy zdroje pro plánování brachyterapie určen radioterapeutický simulátor. C-rameno je používáno spíše při operačních výkonech. Měla jsem možnost porovnat oba přístroje při zkoušce pomocí fantomu brachyterapeutické kostky s olověnými kuličkami v přesné geometrii. Účelem testu bylo nalezení podkladů pro zdůvodnění proč čelit použití radioterapeutického simulátoru pouze k plánování teleterapie. Práce je členěna do 4 kapitol. První kapitola se zabývá teoretickou částí. Zde jsou popsány typy brachyterapeutických zákroků, stručně též funkce simulátoru a C-ramene. Dále je zde jednoduchým způsobem vysvětleno geometrické zkreslení při použití zesilovače obrazu jako receptoru. Druhá kapitola se pak věnuje popisu technických parametrů obou použitých zařízení, fantomu, metodice měření a způsobu vyhodnocení výsledků měření. Ve třetí kapitole jsou uvedeny výsledky měření poloh kuliček ve fantomu a stanoveny odchylky mezi zjištěnou a deklarovanou polohou pro oba způsoby získání snímků v kolmé projekci. Poslední kapitola je věnována diskuzi. Výsledky měření a zkušeností získaných při práci na radioterapeutickém simulátoru doplněných o poznatky získané při porovnávání obou způsobů snímkování bylo využito k vypracování standardů pro pracoviště simulátoru při brachyterapii. Standardy jsou ve formě požadované pro řízenou dokumentaci uvedeny v příloze
Brachytherapy planning with using radiotherapy simulator and C-ARM
Keywords: brachyterapie; simulátor; C-rameno; brachytherapy; C-arm; simulator