Stravovací zvyklosti studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích - Hromířová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Shrnutí: Jedním z hlavních cílů lidstva je získání a udržení zdraví. K jeho dosažení je důležité nemocem předcházet, hovoříme o tzv. prevenci. Mezi důležité faktory prevence patří správná výživa, přiměřená tělesná a duševní aktivita a optimální životní styl. Proto jsem si zvolila za téma své bakalářské práce ''Stravovací zvyklosti studentů Jihočeské univerzity'', jež se zaměří na správnou výživu vysokoškoláků. Cílem mé práce bylo zjistit, zda se studenti JČU stravují dle zásad správné výživy během studia a zda úroveň jejich stravování závisí na jejich finanční situaci. Z dotazníkového šetření vyplývá, že se studenti JČU nestravují dle zásad správné výživy. Změny stravovacích zvyklostí, ke kterým došlo u studentů během jejich studia, byly většinou negativní např. nepravidelnost stravy a snížení kvality stravy a to hlavně díky nedostatku financí a času. Studenti JČU dávají více přednost světlému pečivu a sladkostem. Naopak méně upřednostňují ryby a luštěniny a opomíjejí zakysané mléčné výrobky. Je potřebné, aby do svého jídelníčku studenti zařadili zejména více ovoce a zeleniny, luštěnin, tmavého celozrnného pečiva, ryb a také aby dodržovali pravidelný denní přísun tekutin více než 1,5 litru. Naopak by měli snížit konzumaci sladkostí, uzenin a slazených nápojů. Studenti JČU by se měli častěji věnovat fyzické aktivitě, protože je důležitá k udržení optimální tělesné hmotnosti a též má svůj význam v prevenci některých onemocnění. Mezi nejčastější faktory ovlivňující výběr stravy patří finanční dostupnost společně s chutí, vůní a vzhledem potravin. Z dalšího dotazníkového výzkumu, který jsem provedla ve Francii vyplývá, že francouzští studenti se stravují více dle zásad správné výživy, jejich strava je lehká, lépe stravitelná a bohatá na zeleninu, drůbež, luštěniny a ryby. Podle mého názoru by studenti JČU měli přejímat jejich stravovací zvyklosti a do svého jídelníčku častěji zařazovat pokrmy francouzské kuchyně.
The catering customs of the Jihočeská university´s students
Keywords: stravovací zvyklosti; strava; výživa; nutriční rizika; civilizační choroby; catering customs; diet; nourishment; nutritive hazards; civilizing diseases