Možnosti fyzioterapie u profesionálních závodníků na horských kolech - Stošek, Martin (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem této práce jsou možnosti fyzioterapie u profesionálních závodníků v disciplíně horských kol. Cílem práce je na základě kazuistik tří vybraných profesionálních sportovců zmapovat problematiku přetěžováni pohybového aparátu během každodenního vykonávání tohoto sportu a navrhnutí vhodného terapeutického plánu. Dalším cílem je zmapovat možnosti odborného změření posedu na jízdním kole od specializovaných firem a jejich techniků, kteří tuto službu nabízejí. Práce je rozdělena do dvou částí. V první, teoretické části, se věnuji historii cyklistiky, disciplínám, výkonnostním kategoriím cyklistů, fyziologii sportovního výkonu a možnostem nastavení posedu na jízdním kole. Druhá část je praktická a jejím obsahem je kvalitativní výzkum provedený na třech probandech. V této části popisuji jednotlivé účastníky výzkumu, vstupní vyšetření, na základě kterého byl navrhnut terapeutický plán a nakonec provedeno výstupní vyšetření.
Physiotherapy of professional mountain bike riders
Keywords: Fyzioterapie; cyklistika; sport; horské kolo; posed; Physiotherapy; cycling; sport; mountain bike; seat position