Školní knihovna gymnázia Pelhřimov (1871-1918) - Vetráková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce "Školní knihovna gymnázia Pelhřimov (1871-1918)" si klade za cíl představit tématický rozbor profesorské a žákovské knihovny gymnázia Pelhřimov. Práce je rozdělena do šesti kapitol. První kapitola obsahuje kritiku použitých pramenů a literatury. Ve druhé kapitole jsou stručně nastíněny dějiny města Pelhřimova. Třetí kapitola pojednává o dějinách gymnázií a také se věnuje dějinám gymnázia v Pelhřimově. Čtvrtá kapitola podává informace o vývoji veřejných školních knihoven. Jádrem práce se pak stal rozbor profesorské a žákovské knihovny gymnázia Pelhřimov po stránce časové, jazykové, tématické a také z pohledu dochování knih. V závěru jsou shrnuty všechny poznatky.
The Pelhřimov High School Library (1871-1918)
Keywords: Knihovna; škola; gymnázium; kniha; Library; school; gymnázium; book