Strach z porodu - příčiny a strategie zvládání - Vlčková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce pojednává o strachu z porodu, příčinách vzniku strachu a úzkostí a o strategiích, které pomáhají vypořádat se se strachem a nepodlehnout mu. Práce je rozdělena na dvě části, na část teoretickou a část praktickou. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na výzkum obav těhotných žen a zvládání jejich strachu a na příčiny vzniku jejich úzkostí. V bakalářské práci byly stanoveny celkem tři cíle a to. Cíl 1: Zmapovat příčiny a podněty strachů těhotných žen v souvislosti s porodem. Cíl 2: Identifikovat strategie zvládání strachu souvisejícího s porodem. Cíl 3: Zjistit vliv předchozí zkušenosti z porodu na prožívání strachu u druhorodiček (vícerodiček). Bylo stanoveno 5 výzkumných otázek. Znění první výzkumné otázky: "Jak ženy vnímají a prožívají strach z porodu?". Druhá: "Jakým způsobem se jim daří strach zmírnit?". Třetí výzkumná otázka: "Jaké příčiny a každodenní podněty ženy vnímají jako spouštěcí mechanismy svého strachu?", čtvrtá výzkumná otázka: "Čeho se bojí nejvíce? Porodu, bolesti, o sebe, o dítě?" A pátá výzkumná otázka: "Má na prožívaný strach z porodu vliv předchozí zkušenost s porodem?". Ke zpracování této problematiky a zjištění stanovených cílů bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření. Pro sběr dat byla použita technika polostrukturovaných rozhovorů. Tyto rozhovory byly poté zpracovány metodou obsahové analýzy. Výzkumným souborem byly těhotné ženy. Pro kvalitativní výzkum bylo zvoleno dvanáct žen, které byly rozděleny na dvě skupiny, v první skupině bylo šest prvorodiček a ve druhé šest vícerodiček. Získané informace od jednotlivých respondentek byly průběžně zapisovány, a poté byl text převeden do spisovného jazyka. Tyto výpovědi jsou v textu označeny kurzívou. První polovina praktické části popisuje odpovědi respondentek na společné otázky polostrukturovaného rozhovoru a druhá polovina praktické části je doplnění informací od vícerodiček, rozhovor pro vícerodičky byl rozšířen o osm otázek k původnímu rozhovoru pro prvorodičky. Tyto otázky byly zaměřeny na popis zkušeností s předchozími porody respondentek a na porovnání nynějšího těhotenství a těhotenství předchozích.
Fear of Child birth - causes and coping strategies
Keywords: Strach; Porod; Porodní asistentka; Strategie zvládání strachu; Partner u porodu; Prvorodička; Vícerodička; childbirth fear; childbirth; birth assistant; Birth fear handling strategies; primipara; multigravida