Percepce skotských a gaelských slov rodilými mluvčími angličtiny - Kolesová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zaměřuje na percepci skotských a gaelských slov rodilými mluvčími angličtiny pocházejících z Anglie. Hlavní oblastí zájmu je zjistit, zdali Angličané tato slova znají a rozumějí jim a jaké konotace pro ně tato slova mají. Teoretická část obsahuje stručný přehled vývoje skotštiny a gaelštiny, současnou jazykovou situaci ve Skotsku a předpoklady Angličanů při vnímání skotských a gaelských výrazů. Praktická část je založena na výzkumu pomocí dotazníků. Obsahuje kvantitativní a kvalitativní zhodnocení výsledků, které byly získány od dotazovaných. Výsledky výzkumu jsou zpracovány do přehledných tabulek a grafů. Výsledky analýzy jsou shrnuty v závěru práce. Pro sestavení dotazníku byl vytvořen slovník vybraných skotských a gaelských výrazů, který je přiložen v příloze.
The Perception of Scots-English and Gaelic words by Native Speakers of English