Percepce seniorů studenty středních zdravotnických škol - Foistová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce je složena ze dvou částí. První část je teoretická a druhá praktická.V praktické části jsem se zaměřila na výzkum. Cílem práce bylo zjistit ambivalenci postojů žáků středních zdravotnických škol vůči seniorům. Pro terénní sběr dat byla použita technika sémantického diferenciálu. Žáci byli požádáni, aby popsali své názory a postoje vůči seniorům na škále s lichým počtem kategorií, která byla definována v protikladných párech slov, například rychlý - pomalý, starý - mladý. Žáci měli také možnost volně vyjádřit svůj názor na seniory. Přestože v odpovědích 3. ZA a 4. ZA byly značné rozdíly, celkové výsledky sémantického diferenciálu potvrdily obě stanovené hypotézy. Žáci středních zdravotnických škol vnímají seniory pozitivně a zároveň jsou senioři žáky vnímáni jako nemocní. Po vyhodnocení je zřejmé, že čtvrté ročníky vnímají seniory více pozitivně než ročníky třetí, u kterých byly zaznamenány i negativní postoje vůči seniorům. Rozdíly ve vnímání seniorů u žáků třetích a čtvrtých ročníků, přisuzuji délce trvání odborné praxe ve zdravotnických zařízeních a již absolvované souvislé odborné praxi. Výsledky výzkumu považuji za přínosné pro učitelky odborných předmětů na středních zdravotnických školách a mentorky odborné praxe ve zdravotnických zařízeních. Lze z nich vyvodit závěry, které se mohou uplatnit při stanovení výukových plánů.
Medical school students perception of the elderly
Keywords: Adolescence; Ageismus; Demografické stárnutí; Gerontologie; Stárnutí a stáří; Umírání; Zdravotnický asistent; Adolescence; Ageing; Demographic ageing; Gerontology; Ageing and old age; Dying; Health care assistant