Hodnotové orientace a vnímání smyslu života svědky Jehovovými - Vít, Pavel (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá výzkumem hodnot, hodnotových orientací a vnímání smyslu života u členů Náboženské společnosti Svědkové Jehovovi. Jejím cílem je poznat, jaké hodnoty vyznávají Svědkové Jehovovi, jak vnímají a prožívají smysl života. V teoretické části je charakterizována tato náboženská skupina, popsány hodnoty, hodnotové orientace a smysl života, především z hlediska psychologie a příbuzných společenskovědních disciplín. V empirické části jsou sledovány hodnoty a vnímaná smysluplnost života 4 účastníků výzkumu, praktikujících svědků Jehovových. Výzkum proběhl v duchu kvalitativního přístupu, v rámci metody zakotvené teorie, za použití polostrukturovaného rozhovoru, jako techniky sběru dat. Na základě analýzy dat jsou uvedeny vyznávané hodnoty a to, jak svědkové Jehovovi vnímají smysl života.
Value orientations and perceiving of meaning in life by Jehovah´s Witnesses
Keywords: svědkové Jehovovi; náboženská společnost; hodnoty; hodnotové orientace; axiologie; smysl života; Jehovah´s Witnesses; religious community; values; value orientations; axiology; meaning in life