Řešení problematiky syndromu prázdného hnízda - Koubová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá problematikou syndromu prázdného hnízda. Teoretická část je vymezena k popisu tohoto jevu. První kapitola se zabývá tím, pojmem syndromu prázdného hnízda, ve kterém období života se objevuje a jaké jsou jeho příčiny a následky na jednotlivé členy rodiny. Ve druhé kapitole se práce snaží naznačit, jaké jsou rozdíly mezi současností a historií syndromu prázdného hnízda a jaké jsou současné trendy mladých lidí ve vztahu k této problematice. Třetí kapitola přináší konkrétní návrhy řešení syndromu prázdného hnízda. Praktická část práce obsahuje výsledky rozhovorů, které byly uskutečněny s respondenty ve věku nad 40 let věku. Z těchto výsledků vyplývá, že informovanost o syndromu prázdného hnízda je mezi dotazovanými respondenty dobrá. Z výsledků dále vzešlo, že se nejčastěji se syndromem prázdného hnízda setkali osobně, nebo ho znají ze zkušenosti známých nebo přátel. Důležitým výsledkem bylo, že respondenti souhlasili se vznikem nové služby, která by poskytovala pomoc rodičům se syndromem prázdného hnízda. Praktická část obsahuje projekt, který je zaměřen na realizace služby rodičům se syndromem prázdné hnízda.
A Solution to the Problem of Empty Nest Syndrome
Keywords: syndrom prázdného hnízda; rodiče středního věku; setkávání rodičů; svépomocné skupiny; Empty nest syndrome; middle {--}aged parents; parents meetings; self - hepl groups