Emoční signály v souvislosti s řečí těla. - Škoda, Jakub (Jihočeská univerzita, 2014)
Obsahem následující bakalářské práce je projev emočních signálů v řeči těla a jejich interpretace. V teoretické části jsou popsány emoce, teorie na ně zamřené a sympatie. Dále je popsána komunikace, její rozdělení na verbální a neverbální složku. V neposlední řadě je zde popis řeči těla a některé její základní prvky jako jsou gesta, mimika, tělesné typy a celková atraktivita. Na téma řeč těla existuje mnoho knih, které poskytují návod jak neverbální signály odečítat. Tato práce se snaží zjistit, jestli existuje vliv zkušenosti z těchto knih na lepší odečítání neverbálních signálů. Empirická část obsahuje zásady kvalitativně explorativního výzkumu, polostrukturovaného rozhovoru a doplňkového pozorování. Výzkumu se zúčastnilo 13 respondentů (n=13), kterými se staly studentky učitelství pro první stupeň. Jejich úkolem bylo popisovat emoce, které viděly na 12 různých video nahrávkách, které neobsahují zvukové stopy.
Emotional signals in connection with body language.
Keywords: Emoce; komunikace; řeč těla; neverbální signály; Emotions; communication; body language; nonverbal signals