Komplexní ošetřovatelská péče o pacienta s inzulinovou pumpou. - Hubková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice onemocnění diabetes mellitus a je zaměřena především na léčbu tohoto onemocnění pomocí inzulinové pumpy. Inzulinová pumpa se nejčastěji využívá při léčbě diabetu prvního typu. Cílem práce bylo zjistit specifika při ošetřování pacienta s inzulinovou pumpou. K dosažení tohoto cíle jsme empirickou část práce zpracovali pomocí kvalitativního výzkumného šetření, které probíhalo pomocí polostrukturovaných rozhovorů s uživateli inzulínových pump a sestrami pracujících v diabetologických poradnách. Výzkumným šetřením jsme dosáhli mnoha zajímavých výsledků. Každý pacient, který se chce léčit pomocí inzulinové pumpy, podstupuje až šesti denní hospitalizaci, při které se učí manipulaci s inzulinovou pumpou. Z rozhovorů ze strany pacientů se dále dozvídáme, že nejčastější komplikací bývá hypoglykémie, která je nejčastěji zapříčiněna dietní chybou a nesprávným množstvím podaného inzulinu do organismu. Hypoglykémii se však může předcházet používáním senzoru, který je zaveden do podkoží a snímá glykémii každých pět až deset minut. Dále bylo zjištěno, že diabetologické sestry nejsou hlavním zdrojem informací pro uživatele inzulinových pump. Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že edukaci pacientů nejčastěji provádí zástupce firmy, od které pacient inzulinovou pumpu má. Zpracováním této práce vznikl přehledný materiál, kde se nejen zdravotnický personál dozví největší problémy a jejich možná řešení u pacienta s inzulinovou pumpou. Díky tomuto materiálu i sestry na běžném oddělení mohou porozumět potřebám pacienta s inzulinovou pumpou.
Comprehensive care of patient with insulin pump.
Keywords: Inzulinová pumpa; diabetes mellitus; inzulin; diabetologie; sestra; ošetřovatelská péče; Insulin pump; diabetes mellitus; insulin; diabetology; nurse; nursing care