Mimésis v abstraktní malbě - Fousková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Je realistický portrét více mimetický než zobrazení umělcova nitra pomocí barev? Cílem práce bude dokázat, že se mimésis týká abstraktní malby úplně stejně jako malby realistické. Teoreticky bude práce vycházet z Aristotelovy Poetiky, kde je mimésis popisována jako cesta k poznání, která je všem lidem vlastní. Stěžejní však bude dílo Hanse-Georga Gadamera, který sice z Aristotela vychází, ale objevuje se zde mnoho nového, proto dojde k porovnání jejich pojetí mimésis. V případě Gadamera bude důležité vysvětlit pojmy, které s nápodobou úzce souvisí.
Mimesis in abstract painting