Balkánská migrační trasa ve francouzském kontextu a translatologický rozbor vybrané terminologie z oblasti uprchlického práva s glosářem - Dobružská, Naomi (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním cílem práce je zhodnotit význam Balkánské migrační trasy ve Francii v souvislosti s Evropskou migrační krizí z roku 2015. Sekundárním cílem je dále analýza vybraných termínů z oblasti uprchlického práva. Práce je rozdělena do dvou hlavních kapitol, teoretické a praktické. První kapitola je věnována úvodu a poslední, desátá, závěru. Druhá kapitola se zabývá migrací obecně, její charakteristikou a typy, příčinami a důsledky a uprchlictvím. Následující dvě kapitoly se zabývají mezinárodní právní úpravou migrace a její úpravou jak v českém, tak ve francouzském právním systému. Obsahem páté kapitoly je problematika Evropské migrační krize z roku 2015, díky které se rozšířilo povědomí o Balkánské migrační trase. Šestá kapitola se věnuje vztahu České republiky k této krizi. Kapitola sedmá, poslední z teoretické části, pojednává o možných dopadech ve Francii související s Balkánskou trasou. Praktická část obsahuje translatologickou analýzu vybrané terminologie z oblasti uprchlického práva. Tato lexikální část také obsahuje francouzsko-český glosář.
The Balkan Migration Route in the French Context and a Translatological Analysis of Selected Terminology in the Field of Refugee Law with a Glossary
Keywords: Evropská migrační krize; uprchlictví; migrace; azyl; Francie; balkánská migrační trasa; European migration crisis; refugees; migration; asylum; France; Balkan migration route