Použitelnost výpočetních metod kvantové chemie pro studium interakcí v biologických systémech - Plačková, Lydie (Jihočeská univerzita, 2017)
Teoretická část diplomové práce popisuje ab initio metody v kvantové chemii a semiempirické metody, kterými lze překonat hlavní nevýhody týkající se ab initio metod (náklady, rychlost). Experimentální část byla zaměřena na srovnání výsledků vysoce přesné CCSD(T) metody se současně požívanými semiempirickými metodami (AM1, PM3, PM6 a PM7). Data byla porovnávána převážně na malých modelových systémy s ionty, které tvoří podstatnou část mnoha biologických systémů. Kromě toho byla studována použitelnost semiempirických metod pro popis intra- a intermolekulárních vodíkových vazeb a van der Waalsových interakcí.
The applicability of computational methods of quantum chemistry for the study of interactions in biological systems
Keywords: Semiempirické metody; ab initio metody; biologické systémy; nekovalentní interakce; ionty.; Semiempirical methods; ab initio methods; biological systems; noncovalent interactions; ions.