Rodiče v procesu osvojení - Čermín, Radek (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá postavením rodiče v procesu osvojení. Smyslem práce je zpracování stávající právní úpravy a v závěru práce porovnání, jaké změny by v této problematice mohly nastat, pokud by byly přijaty navrhované změny Občanského zákoníku. V prvé řadě jsou vymezeny pojmy, které jsou pro celé téma důležité - mateřství, otcovství, dítě, osvojení. V další části je zpracována problematika osvojení, které může být zrušitelné a nezrušitelné a problematika souhlasu, který je k osvojení dítěte potřebný, ať už se jedná o souhlas přímý, nebo blanketový. K uvedené problematice jsou dále uvedeny výjimky z pravidel souhlasu osvojení. V závěru je provedeno porovnání stávající úpravy celé problematiky s navrhovanými změnami, které by do celého systému mohla přinést změna Občanského zákoníku. Zde je nutno poznamenat, že některé navrhované změny by celému procesu osvojení pomohly, jiné jsou však minimálně diskutabilní.
Parents in the Process of Adoption
Keywords: rodiče; osvojení zrušitelné/nezrušitelné; souhlas přímý/blanketový; mateřství; otcovství; preadopční péče; občanský zákoník; parents; revocable and the irrevocable adoption; direct and blanket consent of a parent with the adoption; maternity; paternity; pre-adoption care; civil code