Trendy v konzumaci masa a dalších živočišných produktů ve středověké Praze - Kovačiková, Lenka; Trojánková, Olga; Meduna, Petr; Starec, Petr; Burian, Martin; Čiháková, Jarmila; Frolík, Jan (Archeologický ústav AV ČR, 2019)
Soubory zvířecích kostí a zubů datované do 8. až 14. století byly shromážděny při archeologických výzkumech na několika místech Prahy (Pražský hrad, Malá Strana a Staré Město). Získaný osteologický materiál představuje odpad vznikající převážně při úpravě a konzumaci masa. Jeho detailní vyhodnocení se zaměřením na druhové složení, úmrtní věk a pohlaví zvířat přináší bližší informace nejen o složení stravy a kvalitě masa, ale i využívání dalších živočišných produktů. Porovnáním více souborů na prostorové a časové úrovni jsme se pokusili lépe porozumět trendům v hospodaření se zvířaty a spotřebě jejich produktů v prostoru středověké Prahy.
Trends in the consumption of meat and other animal products in medieval Prague and other animal products in medieval Prague
Keywords: zvířecí kosterní pozůstatky, středověk, konzumace, živočišná produkce, Praha; animal skeletal remains, Middle Ages, consumption, animal production, Prague