Pragmatická pedagogika a její ohlasy v českém pedagogickém myšlení první poloviny 20. století - Handšuhová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá reakcemi na pragmatickou pedagogiku a filosofii v první polovině 20. století na území Československa. Mapuje vývoj a začleňování myšlenek do reformy školství. Dále se zabývá reakcemi jednotlivých významných českých pedagogů na pragmatickou pedagogiku. Na základě studia pedagogů této doby (Příhoda, Hendrich, Uher, Čapek, Masaryk) a srovnání jejich zaujetí a postojů k pragmatické pedagogice se práce snaţí ozřejmit celkový přístup k reformnímu školství na území tehdejšího Československa. Práce nehodnotí pragmatickou pedagogiku jako takovou, snaţí se zmapovat její vývoj a postoj k ní.
Progressive Education in Czech Educational Thought of 1900-1948
Keywords: pragmatická pedagogika; pragmatická filosofie; pedagogika; pragmatismus; československo; pedagogické myšlení; pokusné školy; reforma školství; progressive education; progressive philosophy; education; pragmatism; Czechoslovakia; educational thought; experimental schools; educational reform