Využití metod vícekriteriálního hodnocení variant pro hodnocení dlouhodobého cestovního pojištění - Vokrouhlík, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2017)
Jedním z cílů práce bylo prozkoumání českého pojistného trhu a za využití metod vícekriteriálního hodnocení variant zvolit optimální cestovní pojištění pro modelového klienta. Druhým cílem bylo sestavit obecný postup, sloužící jako návod pro výběr optimálního cestovního pojištění pro klienty s odlišnými preferencemi. V teoretické části práce jsou vysvětleny základní pojmy z oblasti pojišťovnictví a popsány jednotlivé metody použité pro stanovení vah kritérií a výběru optimálního pojištění. V praktické části byly získány nabídky pojištění, sestavena množina možných variant a soubor hodnotících kritérií. Na základě výpočtů bylo klientovi dáno doporučení. Celý postup byl následně zobecněn a pro jeho ověření bylo provedeno šetření mezi studenty účastnícími se zahraničního studijního pobytu Erasmus+.
Application of the methods of multi-criteria evaluation of alternatives for assessment of long-term travel insurance
Keywords: cestovní pojištění; vícekriteriální hodnocení; kritéria; varianty; zahraniční studijní pobyt; travel insurance; multi-criteria decision making; criteria; alternatives; foreign study stay