Následky psychické deprivace - Surá, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2017)
Má práce se zabývá popsání následků psychické deprivace v dětství. Začátek práce se zaměřuje na deprivaci. Dále se zaměřuji na podmínky deprivace a rizikové faktory, které mohou deprivaci způsobit. V další kapitole se zaměřuji na pojmy, které souvisí s deprivací, nebo jsou v některých případech s ní zaměňovány. Pojmy jsou deprivace, kterou dále rozšiřuji o psychickou deprivaci, attachment, subdeprivace, zanedbávání, izolace, separace. Třetí kapitolou jsou následky psychické deprivace. V této kapitole popisuji určité následky psychické deprivace u dětí izolovaných, dětí v ústavní péči, dětí deprivovaných v rodinách a nechtěných děti. Poslední kapitola, která uzavírá mou práci, je terapie. Zde okrajově popisuji, jak probíhá terapie s dětmi, které jsou deprivované.
The consequences of psychological deprivation
Keywords: následky psychické deprivace; deprivace; psychická deprivace; attachment; izolace; separace; podmínky deprivace; izolované děti; deprivace v rodině; nechtěné děti; terapie deprivovaných dětí; the consequences of psychological deprivation; deprivation; mental deprivation; attachment; isolation; separation; conditions of deprivation; isolated children; deprivation in the family; unwanted children; the therapy of children