Komparativní analýza české a italské právní úpravy zániku manželství a rozbor příslušné italské právní terminologie - Macurová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce je analyzovat a porovnat právní úpravu zániku manželství v České republice a v Itálii a zjistit v čem se zánik manželství v těchto dvou státech liší a podobá. Práce je rozdělena do hlavních kapitol a dalších podkapitol, kde v každé kapitole se věnuji právní řádům obou dvou zemí a následně právní komparaci daného tématu. V první kapitole se věnuji všeobecné charakteristice rodinného práva, zabývám historií, prameny i principy. Druhá kapitola se zabývá vznikem manželství a třetí kapitola následně jeho zánikem. Jelikož rozvod je v této době stále častější téma a mezi těmito zeměmi je značný rozdíl, budu se ve své práci věnovat především zánikem manželství rozvodem. Celou práci zakončuje závěr, resumé v italštině a rozbor příslušné právní terminologie s italsko- českým glosářem.
Comparative analysis of the Czech and Italian legislation concerning the termination of matrimony and analysis of the relevant Italian legal terminology
Keywords: manželství; rodina; rozvod; komparace; marriage; family; divorce; analyze