Ekonomická efektivnost konverze farmy na ekologický způsob hospodaření - Picková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zabývá rodinnou farmou v Jihočeském kraji. Vyhodnocuje aktuální stav hospodaření na statku v konvenčním zemědělství. Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení, zda se podniku vyplatí konverze do ekologického zemědělství. Dle uvedených podkladů od majitele farmy a informací o dotačních titulech do budou-cích let bylo vyhodnoceno, že tato rodinná farma je schopna prosperovat v ekologickém zemědělství. Teoretická část práce obsahuje informace o historii ekologického zemědělství v ČR, hlavních cílech ekologického zemědělství, legislativě, kontrole, certifikaci a také o státní podpoře ekologického zemědělství. Druhá část práce charakterizuje okolí podniku, minulý i současný stav farmy, u které se pojednává o struktuře rostlinné a živočišné výroby, bilanci krmiv, propočet a vyhodnocení údajů. Poslední část se zabývá vyhodnocenými údaji a zhodnocuje je do konečných výsledků. Je navrženo několik možností, se kterými podnik po konverzi může pracovat a více se specializovat dle odbytu.
Economic efficiency of farm conversion to an ecological way of farming
Keywords: Ekologické zemědělství; konvenční zemědělství; konverze; dotace; skot BTPM; Organic farming; conventional farming; conversion; subsidies; BTPM cattle