Posouzení připravenosti vybrané školy na území Jihočeského kraje na řešení mimořádných událostí - Sedláček, Karel (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem mé bakalářské práce bylo posoudit současný stav připravenosti vybrané školy na území Jihočeského kraje na řešení mimořádných událostí. Dále zjistit stav zpracovaných dokumentů a jaká je připravenost pracovníků i žáků této školy na vznik mimořádné situace. Připravenost pedagogů a žáků dále prověřilo provedené taktické cvičení simulovaného požáru a vyhlášení evakuace školy. Dotčena tím byla i připravenost zasahujících složek. Ze zadaných cílů byla stanovena výzkumná otázka "Jak je připravena vybraná škola na území Jihočeského kraje na řešení mimořádných událostí?" Pro účely posouzení bylo provedeno taktické cvičení, dotazníkové šetření, kontrola dokumentů školy a kontrola věcných prostředků požární ochrany a požárně bezpečnostních zařízení. Závěrem bylo vyhodnocení a byly stanoveny návrhy a opatření pro možná zlepšení. V teoretické části bakalářské práce je proveden rozbor právních norem, týkající se jak oblasti přípravy na mimořádné události, tak i oblasti školských zařízení. V teoretické části je také popsán objekt vybrané základní školy, jsou jmenovány konkrétní mimořádné události, které by mohly ve vztahu k posuzovanému zařízení vzniknout, a je zde provedeno obecné zhodnocení připravenosti školy na takovéto události.
An Assessment of Readiness of a Chosen South Bohemian School for Solving Extraordinary Situations
Keywords: mimořádná událost; ochrana člověka za mimořádných událostí; vzdělávací programy; preventivně výchovná činnost; škola; žáci; požární ochrana; evakuace; Hasičský záchranný sbor; extraordinary situation; human protection during extraordinary situations; educational programs; preventative education; school; pupils; fire protection; evacuation; fire fighting unit