Přeprava a manipulace s jatečnými zvířaty - Hamršmíd, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá přepravou jatečných zvířat na porážku a jejím vlivem na kvalitu masa. Shrnuje vhodné způsoby nakládky, vykládky a dalších manipulací se zvířaty. Stanovuje přesné požadavky na přepravní prostředky a přepravní zařízení. Zahrnuje u nás nejčastěji využívanou přepravu po silnici a okrajově využívanou přepravu po železnici a vodě. Zmiňuje nejčastější příčiny poranění, úhynů a ztrát při přepravě. Poukazuje na vliv předporážkových manipulací se zvířaty na kvalitu masa. Důsledkem nevhodného zacházení se zvířaty vznikají vady masa DFD a PSE, které jsou nejčastěji způsobeny stresem a vyčerpáním energetických rezerv. Popisuje tyto základní vady masa u obvyklých jatečných zvířat skotu, prasat a kuřat. Zmiňuje základní laboratorní postupy ke zjištění těchto odchylek.
Transport and manipulating of animals for slaughter
Keywords: přeprava zvířat; přepravní prostředky; vady masa; DFD; PSE; transport of animals; means of transport; defects of meat; DFD; PSE