Komparativní analýza české a francouzské úpravy akciových společností a rozbor příslušné právní terminologie - Hykyš, Pavel (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem této bakalářské práce jsou akciové společnosti v České republice a ve Francii a rozbor příslušné právní terminologie. Práce je tvořena dvěma hlavními částmi, částí deskriptivní a částí jazykovou. Deskriptivní část práce přináší poznatky o akciových společnostech v České republice a ve Francii z hlediska jejich typologie, orgánové struktury, řízení a dalších aspektů. Následuje komparace francouzské a české úpravy. V jazykové části jsou pak analyzovány příslušné právní termíny a význam francouzských termínů je srovnáván s významem českých ekvivalentů. V případě neexistence ekvivalentů je navržen možný překlad. Práci doplňuje francouzsko-český glosář.
Comparative analysis of Czech and French regulation of joint-stock companies and analysis of relevant legal terminology
Keywords: právní jazyk; právní francouzština; sorvnávací právo; akciové společnosti; akciová společnost; société anonyme; société par action simplifiée; société en commandite par actions; orgány společnosti; legal language; legal french; comparative law; stock companies; akciová společnost; société anonyme; société par actions simplifiée; société en commandite par actions; organs of company