Analýza genderových stereotypů v hudebních videoklipech populárních písní - Zdeňková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se věnuje problematice genderových stereotypů, které jsou prezentovány v hudebních videoklipech soudobých populárních písní. Práce je rozdělena do dvou částí, přičemž první, teoretická část, je zaměřena na vymezení základních pojmů a definic, které jsou spjaty s teorií genderu, médii a mediální komunikací. Další pasáž práce se zabývá vyobrazováním genderu v mediálních sdělení s důrazem na reklamu a populární hudbu. Druhá část práce se zaobírá samotným praktickým výzkumem, který vychází především z Goffmanova pohledu na genderovou stereotypizaci v reklamních sdělení. V návaznosti na teoretickou část jsou analyzovány vybrané hudební videoklipy. Pozornost je soustředěna na identifikování a popsání mechanismů, prostřednictvím kterých jsou genderové stereotypy v populární hudbě reprodukovány. Zvolené hudební klipy byly analyzovány dle postupů zavedených v rámci tzv. obsahové analýzy. Výsledky analýzy ukazují, jakými způsoby je mužství a ženství ve videoklipech současné populární hudby zobrazováno.
Analysis of gender stereotypes in music videos of popular songs 73/5000 Analysis of gender stereotypes in music videos of popular songs
Keywords: gender; stereotypy; populární hudba; hudební videoklipy; média; YouTube; reklamní sdělení; Goffman; gender; stereotypes; popular music; music videos; media; YouTube; advertisements; Goffman