Domácí vězení - možná alternativa k trestu odnětí svobody - Slabý, Václav (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá trestem domácí vězení jako alternativou ke klasickému trestu odnětí svobody. V úvodu rozebírá jednotlivé pohledy na účel trestu, charakterizuje funkce trestu a pomocí lidsko-právních dokumentů vymezuje hranice pro ukládání trestů v rámci trestní justice. Dále historickým exkurzem mapuje výskyt trestu domácí vězení v jednotlivých právních normách České republiky od doby zániku Rakouska - Uherska do současnosti. Práce charakterizuje současnou právní úpravu trestu domácí vězení, způsob jeho kontroly, úkoly Probační a mediační služby ČR související s trestem domácí vězení a porovnává domácí vězení s trestem odnětí svobody. Současně obsahuje stručný exkurz do zahraničních právních úprav a rozbor některých etických aspektů trestu domácí vězení. V závěru práce autor hodnotí nakolik je domácí vězení jako mírnější forma postižení osobní svobody schopno naplnit účel trestu a nahlíží na tento institut z pohledu de lege ferenda.
Home arrest - possible alternative to imprisonment
Keywords: domácí vězení; alternativní tresty; alternativy uvěznění; účel trestu; etické aspekty trestu; house arrest; alternative sentencing; alternatives of imprisonment; ethical aspects of punishment