Faux amis im Deutschen und im Tschechischen - Tollingerová, Lada (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá tzv. faux amis, tedy mezijazykovými homonymy, v češtině nazvanými zrádná slova nebo falešní přátelé, kterým se v němčině a v češtině nesprávně přisuzuje stejný význam. V teoretické části je vysvětlena terminologie, co znamená pojem faux amis, původ tohoto jevu a začlenění do ostatních jazyků. Dále jsou v ní popsány definice různých autorů a klasifikace faux amis podle různých autorů. Teoretická část se zabývá i specifickými případy faux amis, např. kolokacemi a internacionalismy, které s problematikou souvisí. V praktické části je řazen korpus slov faux amis do klasifikace opřené o klasifikaci faux amis dle Věry Höppnerové.
False Friends in German and in Czech
Keywords: Faux amis; falsche Freunde; False friends; zrádná slova; falešní přátelé; mezijazyková homonyma; kolokace; internacionalismus; klasifikace faux amis; čeština; němčina; Faux amis; falsche Freunde; False friends; interlingual homonyms; collocations; internationalism; classification of faux amis; Czech language; German language