Fenomén náboženství v ozbrojených složkách - Laňka, Jiří Ignác (Jihočeská univerzita, 2010)
V práci se zabýváme možností vzniku duchovní služby v prostoru Policie ČR. Jedním ze vzorů, ze kterých vycházíme, je Duchovní služba AČR. Proto se obšírněji věnujeme historii jejího vzniku i současnému působení. Dále jsme zmapovali aktivity u Policie ČR, které svým charakterem odpovídají činnostem vlastním kaplanům armádní duchovní služby. Porovnáním a zhodnocením zjištěných informací stanovíme možnost a vhodnost založení duchovní služby u Policie ČR. Základní a klíčové informace byly získány studiem literatury a oficiálních internetových zdrojů. Doplňující a upřesňující informace pak byly vytěženy z osobní komunikace s odborníky z různých oblastí.
The Phenomenon of Religion in Armed Forces
Keywords: duchovní služba; kaplan; policie; armáda; pastorace; humanitní služba; etika; psychologie; posttraumatická péče; služba; spiritual service; chaplain; chaplaincy; police; army; pastoral; humanitarian service; ethics; psychology; post-traumatic care; service