Matematické knihy v městských knihovnách - Zelenková, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je zaměřena na výskyt matematických knih v městských knihovnách, zejména v městské knihovně Horní Planá, která se nachází v místě mého bydliště. V teoretické části práce se zabývám vznikem městských knihoven a jejich obecným fungováním, které vychází z knihovních zákonů České republiky. Dále se věnuji vzniku městské knihovny v Horní Plané a její současné podobě. Poté popisuji metodické pokyny městských knihoven popsané v knihovních standardech, které vydává Národní knihovna České republiky. Také popisuji rozdíly ve správě knihovního fondu městských knihoven v minulosti a dnes, obzvlášť se zabývám rozdíly v papírové a digitální podobě knihovních katalogů. V druhé části se věnuji již zmíněným matematickým knihám a knihám popularizujícím matematiku. Zaměřuji se hlavně na jejich výskyt v městských knihovnách a na způsoby, jak si tuto knihu vypůjčit. Na zakládě této práce sestavuji seznam matematických knih dostupných v městské knihovně Horní Planá. Tento seznam je následně doplněn souborem vybraných příkladů z dostupných knih.
Mathematical books in public libraries
Keywords: Matematické knihy; meziknihovní výpůjční systém; Národní knihovna; městské knihovny; městská knihovna Horní Planá; Matematical books; between-loan service; National library; municipal libraries; town library Horní Planá