Analysis of Selected Horror Stories by Bram Stoker and Sheridan LeFanu/Analýza vybraných hororových povídek od Brama Stokera a Sheridana LeFanu - Michal, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním bodem této bakalářské práce bude se zaměřit na irské horory Josepha Sheridana LeFanu a Brama Stokera se zvláštním důrazem především na povídky, namísto jejich románů. Vzhledem k tomu, že jen velmi málo jejich povídek se odehrává v Irsku, protože děj většiny povídek je zasazen mimo jejich rodnou vlast, znalost stručného pozadí anglo-irských protestantů, a jejich literárních ambicí především, bude nutná k zařazení povídek do správného kontextu. LeFanu a Stoker byli jednoznačně spojováni s protestantismem, ale zároveň velmi soucítili s katolíky a jejich velmi těžkým životním údělem. Proto je důležité zahrnout i anglo-irský náboženský konflikt. Tyto povídky byly velmi populární a byly psány s účelem vyděsit, ale i uspokojit viktoriánského čtenáře. Tudíž i pohledy viktoriánského čtenáře na Irsko budou brány na vědomí.
Analysis of Selected Horror Stories by Bram Stoker and Sheridan LeFanu
Keywords: Joseph Sheridan LeFanu; Bram Stoker; Irsko; horor; povídky; anglo-irské vztahy; Joseph Sheridan LeFanu; Bram Stoker; Ireland; horror; short stories; Anglo-Irish relations