Volnočasové aktivity vietnamské komunity: generační proměna pojetí a způsobů trávení volného času - Vratislavská, Aneta (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá především zkoumáním způsobů trávení volného času Vietnamců, dále podmínkami příchodu Vietnamců do Česka, historickými událostmi s tím spojenými, jazykovou situací, kulturou a životním stylem. Stěžejním cílem práce bylo porovnání výsledků výzkumného šetření u části vietnamské komunity žijící ve městě Milevsko s teoretickými poznatky. Výzkumnému šetření byli podrobeni vietnamští respondenti ve věkové kategorii dospělých a kategorii dětí a mládeže. První kapitola je věnována historii a podmínkám příchodu Vietnamců do Česka. Druhá kapitola se zabývá vietnamským jazykem a písmem, osvojováním českého jazyka Vietnamci a jazykovou situací vietnamské komunity v Čechách. Třetí kapitola je zaměřena na rodinné, mezigenerační a mezilidské vztahy, vzdělávání, vietnamskou kuchyni, náboženství, vietnamské svátky a slavnosti, chování a povahové rysy a na klanové společenství. Čtvrtá kapitola se zabývá životním stylem a volným časem Vietnamců žijících u nás i Vietnamců žijících ve Vietnamu. Pátá kapitola je věnována samotné vietnamské komunitě na území Česka. Poslední šestá kapitola obsahuje vlastní výzkumné šetření a navazující diskusí. Bylo zjištěno, že vietnamští respondenti žijící ve městě Milevsko v zásadě netráví svůj volný čas jinak než ostatní Češi. Zásadní roli v životě všech Vietnamců hraje rodina a zdraví. Vysokou hodnotu přikládají také vzdělání a zaměstnání, což se následně odráží ve způsobu trávení volného času.
Leisure activities of the Vietnamese community: Generational change of concepts and ways of spending leisure time
Keywords: volný čas; životní styl; Vietnamci; vietnamská komunita; jazyková situace; kultura; generační proměna; vzdělávání; historie příchodu; leisure time; lifestyle; Vietnamese; Vietnamese community; language situation; culture; generational transformation; education; arrival history