Výskyt vybraného rizikového chování u žáků základního školství - Kortišová, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Výskyt vybraného rizikového chování u žáků základního školství Abstrakt k bakalářské práci Úkolem mé práce je zmapovat a vyhodnotit výskyt vybraného rizikového a závislostního chování v populaci žáků druhého stupně základních škol v regionu České Budějovice. V teoretické části své práce vysvětluji termín rizikové chování a jeho etiologii, popisuji jeho jednotlivé druhy, které jsem rozdělila na drogové a nedrogové závislosti a charakterizuji zde věkového období dospívání. Pro dosažení vytyčených cílů jsou kvantitativním výzkumem formou anonymního dotazníku sbírána data na šesti základních školách v Českých Budějovicích, kterými jsou zjišťovány zkušenosti žáků s vybranými druhy rizikového a závislostního chování. Jmenovitě se jedná o zkušenosti žáků s alkoholem, tabákem, ilegálními drogami, šikanou, gamblerstvím a využíváním počítače a internetu. Na základě svého výzkumu si také ověřuji tři předpokládané hypotézy. Hypotéza číslo 1 zní: Nadpoloviční většina žáků základní školy se v průběhu školní docházky setkala se šikanou. Tato hypotéza byla falzifikována. Z výsledků mého výzkumu totiž vyplývá, že se šikanou se setkalo pouze 34 % dotazovaných žáků. Hypotéza č. 2: První zkušenost s legálními návykovými látkami mají žáci již před 13. rokem věku. Tato hypotéza byla verifikována. Hypotéza č. 3: První zkušenost s ilegálními návykovými látkami je již před 14 rokem věku. I tato hypotéza byla verifikována. Výsledky mé práce mohou být použity pro potřeby dalšího výzkumu, pro potřebu výuky a preventivního dění ve školských zařízeních a také pro větší míru informovanosti o vybraném rizikovém chování dětí a dospívajících. Vedoucí bakalářské práce: Mgr. Pavel Vácha Autor: Jana Vochozková České Budějovice 2008
The occurrence of selected risk behaviour of some pupils of the primary educational school system
Keywords: droga; gambling; chat; rizikové chování; šikana; škola; drug; gambling; chat; risk behaviour; bullying; school