Vybraná antidepresiva (fluvoxamin, sertralin) - mechanismus působení, výskyt v přírodních vodách a možnosti jejich fotochemické degradace. - Mušková, Linda (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá dvěma antidepresivy ze třídy inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu - fluvoxaminem a sertralinem. Teoretická část práce shrnuje jejich základní charakteristiku a mechanismus účinku, výskyt v přírodních vodách, toxicitu pro vodní organismy a možnosti degradace ve vodním prostředí. Zahrnuje také výzkum jejich stanovení metodami HPLC. Experimentální část představuje zavedení HPLC metod pro stanovení fluvoxaminu a sertralinu a výsledky fotochemické degradace fluvoxaminu a sertralinu ve vodném roztoku za světelných podmínek relevantních pro přírodní vody.
Selected antidepressants (fluvoxamine, sertraline) - mechanism of action, occurrence in natural waters and possibilities of their photochemical degradation.
Keywords: fluvoxamin; sertralin; přírodní vody; mechanismus působení; fotochemická degradace; analýza pomocí HPLC; fluvoxamine; sertraline; natural waters; mechanism of action; photochemical degradation; analysis by HPLC