Klášter premonstrátů Teplá- centrum vzdělanosti - Urbanová, Marta (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá dějinami kláštera od založení bl. Hroznatou roku 1193 do současnosti, v nichž se střídala období vrcholů a pádů. Druhá kapitola se zabývá přínosem kláštera Teplá na edukaci členů kláštera na klášterní latinské škole, od roku 1550 do roku 1783 na domácím teologickém studiu, od roku 1639 do roku 1783 na Norbertinu a od roku 1832 na domácím teologickém vzdělávacím ústavu. Dále se druhá kapitola zabývá edukací světských dětí na farních a městských školách, edukací mládeže na gymnáziu a filosofickém ústavu v Plzni a edukací děvčat na institutu v Mnichově a Úšovicích. Třetí kapitola se zabývá trojicí významných národních buditelů, kteří se zasloužili o národní obrození v Plzni a okolí - J. V. Sedláčkem, J F. Smetanou a H. J. Karlíkem. Bakalářkou práci uzavírá nejvýznamnější vědecká osobnost Tepelska ? A. M. David.
The monastery Tepla - the centre of education.
Keywords: klášter Teplá; bl. Hroznata; klášterní latinská škola; domácí teologické studium; Norbertinum; teologický domácí vzdělávací ústav; městská škola v městě Teplá; normální škola v klášteře Teplá; institut v Mnichově a Úšovicích; školy v okolí kláštera Teplá; filosofický ústav a gymnázium v Plzni; J. V. Sedláček; J. F. Smetana; A. M. David.; monastery Teplá; beatified Hroznata; monastery latin school; local theological study; Norbertinum; local theological educational institute; town school in the town of Teplá; school in monastery Teplá; institute in Mnichov and Úšovice; schools in neighbourhood of monastery Teplá; philosophical institute and grammar school in Plzeň; J. V. Sedláček; J. F. Smetana; A. M. David.