Vliv nesprávné životosprávy na výskyt obezity u dětí školního věku - Lupíšková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2007)
Dětská obezita se stává velkým problémem nejen u nás, ale i ve všech vyspělých zemích světa. Světová zdravotnická organizace prohlásila obezitu za epidemii 21. století. K vzestupu prevalence nadváhy a obezity dochází nejenom v rozvinutých státech světa, ale v současnosti je zaznamenáván vzestup počtu obézních v oblasti jižní polokoule. Vzestupný trend je pozorován nejen u dospělé populace, ale zvláště rizikový je nárůst počtu obézních dětí. V České republice má přibližně devět procent dětí nadváhu, počet obézních dosahuje v současné době šest procent. Výjimkou nejsou ani čtyřleté a pětileté děti s 50 kilogramy. Úvodní teoretická část obsahuje zdravotní systém péče o dítě, jaká je edukační role sestry v primární péči, definici, příčinu, diagnostiku, zdravotní rizika a prevenci obezity u dětí. V závěru teoretické části jsme se zaměřili na roli školní sestry a na úlohu školní sestry v České Republice. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat výskyt obezity u dětí školního věku na vybraných školách v Západočeském kraji. Stanovené cíle byly splněny. V souladu s cílem bakalářské práce jsem si stanovila dvě hypotézy. První hypotéza zněla, že stravovací návyky u dětí školního věku neodpovídají zásadám racionální výživy. Hypotéza nebyla potvrzena, neboť v našem souboru bylo malé procento žáků, kteří nedodržují zásady zdravého stravování. Druhá hypotéza zněla, že nedostatečná pohybová aktivita ovlivňuje výskyt obezity u dětí školního věku. Tato hypotéza se potvrdila. Žáci ve svém volném čase nemají žádný pohyb. Několik hodin denně tráví sledováním televize, hrají nebo pracují na PC. Výsledky výzkumu by měly sloužit jako edukační program pro žáky, pedagogy a setry v primární péči s cílem zlepšit životní styl dětí školního věku, vysvětlit jim důležitost správné životosprávy a pohybového režimu a zlepšit spolupráci v prevenci obezity a v oblasti životosprávy školních dětí.
The impact of eating habits upon incidence of weidht problems in school children
Keywords: BMI - body mass index; obezita mladistvých; pohybová aktivita; racionální výživa; školní sestra; zdravotní rizika obezity; BMI {--} body mass index; Movement activity; Obesity of juvenilis; Rational nutrition; Schoul nurse; The heal thrisks of obesity