Vývoj zaměstnanosti v oblasti zemědělství a její vliv na stabilizaci venkova - Kodlová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na vývoj zaměstnanosti. Zkoumá situaci v Jihočeském kraji a následně posuzuje, zda má tento vývoj vliv na stabilizaci venkova. Pro tento účel byla zpracována data, která zveřejňuje Český statistický úřad. První část práce je z velké části věnována České republice a venkovskému prostoru České republiky. Popisuje obyvatelstvo, zaměstnanost a nezaměstnanost. Druhá část je zaměřena na Jihočeský kraj a jeho porovnání s Českou republikou. Porovnává se kvalita zemědělství a zaměstnanost v oblasti zemědělství. V analytické části jsou zpracovány grafy, které znázorňují vývoj počtu obyvatel, vývoj celkové zaměstnanosti a vývoj zaměstnanosti v oblasti zemědělství. V práci jsou dále zkoumány okresy České Budějovice, Tábor a Jindřichův Hradec. Ve vybraných okresech je rovněž sledován vývoj počtu obyvatel, vývoj celkové zaměstnanosti a vývoj zaměstnanosti v oblasti zemědělství.
The development of employment in agriculture and the influence of employment on the countryside stabilization
Keywords: zaměstnanost; nezaměstnanost; zemědělství; venkov; obyvatelstvo; míra registrované nezaměstnanosti; employment; unemployment; agriculture; countryside; population; rate of registered unemployment