Vliv preanalytické fáze na enzymatické stanovení hoocysteinu - Vosátková, Eva (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce se zabývá stabilitou homocysteinu v krevní plazmě, je zdůrazněn význam preanalytické fáze laboratorního vyšetření od přípravy pacienta na odběr krve, až po vložení vzorků do plně automatického analyzátoru. Teoretická část přibližuje homocystein jako takový, diagnosticný význam jeho vyšetření a popisuje laboratorní prostředí. Experimentální část sleduje koncentraci homocysteinu ve vzorcích, které byly zpracovány po uplynutí různého časového intervalu od odběru krve. Naměřené hodnoty koncentrací homocysteinu v plazmě ukázaly, že s narůstající časovou prodlevou mezi odběrem vzorku a samotným zpracováním, dochází k narušení stability stanovovaného analytu. Rovněž byla ověřována stabilita plazmatického homocysteinu u vzorků zpracovaných bezprostředně po odběru krve a zanechaných při laboratorní teplotě.
Impact of the pre-analytical phase on enzymatic homocysteine determination
Keywords: homocystein; hyperhomocystenémie; preanalytická fáze; enzymatická metoda; homocysteine; hyperhomocysteinemia; preanalytical phase; enzymatic method