Chování osob v kontrolovaném pásmu v Jaderné elektrárně Temelín - Skoková, Libuše (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá režimovými opatřeními radiační ochrany při práci v kontrolovaném pásmu v Jaderné elektrárně Temelín, a to především používáním osobních ochranných pracovních pomůcek. V teoretické části práce je uveden popis režimových opatření pro práci v kontrolovaném pásmu, používaných základních i doplňkových ochranných pracovních pomůcek, postup vstupu do kontrolovaného pásma a výstupu z kontrolovaného pásma a popis záchytných bariér, na kterých se provádí měření povrchové kontaminace. Součástí je také popis systému optimalizace dávek pracovníků a principů, které se používají k zajištění této optimalizace v praxi. V práci jsou uvedena podrobná pravidla pro použití ochranných pracovních pomůcek vzhledem ke konkrétním pracovním podmínkám a radiační situaci. Hlavní výzkumnou částí práce jsou přehledy průchodů osob přes hranice kontrolovaného pásma a přehledy případů záchytu osob v měřicích přístrojích z důvodu kontaminace. Tyto údaje jsou zpracované do tabulkové a grafické formy a uspořádány tak, aby byly zřejmé souvislosti mezi použitím osobních ochranných pomůcek a kontaminací pracovníků. Cílem této práce bylo zjistit, zda jsou režimová opatření radiační ochrany důsledně dodržována a zda je potřeba navrhnout nějakých změn pro jejich zlepšení. Pro toto zjištění byly použity veškeré informace o provozu kontrolovaného pásma, dostupné legislativní zdroje, údaje ze systému elektronické osobní dozimetrie a jednotného systému sledování neshod událostí. Klíčovými zjištěními jsou údaje o počtech případů odstranění kontaminace těla s použitím lékařských postupů a o počtech případů vnitřní kontaminace osob. Lékařské zákroky byly nutné pouze ojediněle, v roce 2016 se jednalo o 2 zákroky, v předchozích 5 letech nedošlo k žádnému případu. K vnitřní kontaminaci osoby nedošlo v žádném případě za celou dobu provozu kontrolovaného pásma Jaderné elektrárny Temelín.
Behavior of Personnel in Radiation Controlled Area /RCA/ in the Temelín Nuclear Power Plant
Keywords: kontrolované pásmo; povrchová kontaminace; osobní ochranné pracovní pomůcky; radiation controlled area; surface contamination; personal work protective aids