Hudebně-dramatická pásma v mateřské škole - Košatová, Anna (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem bakalářské práce jsou hudebně dramatická pásma v mateřské škole. Cílem práce je zjistit, zda je využívaná dramatická a hudební výchova ve větší míře v mateřských školách, ve kterých vyučuje pedagog, jenž je aktivní v těchto typech výchovy. Teoretická část se věnuje historií dramatické výchovy, definici pojmu hudebně dramatické činnosti v mateřské škole. Následují metody a techniky využívané v dramatické výchově, a i její samotné cíle. Praktická část zkoumá aktivitu pedagogů ve volném čase ve vztahu k hudebně-dramatických aktivitám a zkušenost z dětství, zda má vliv na momentální vztah k těmto výchovám. Výsledky dotazníkového šetření ukazují, že mateřské školy, ve kterých vyučuje pedagog, který je ve svém volném čase aktivní v hudební nebo dramatické činnosti, jsou více praktikovány výchovy tohoto typu. Také se potvrdilo, že se pedagog věnuje hudební a dramatické výchově ve svém volném čase. Dále, že i zkušenost s hudební a dramatickou výchovou z dětství má na pedagoga pozitivní vliv.
Musical and dramatic bands in kindergarten
Keywords: učitel MŠ; divadlo; dramatická výchova; mateřská škola; teacher in kindergarten; theatre drama education; kindergarten