Hormonální stimulace ovulace amura bílého (Ctenopharyngodon idella) - Musil, Martin (Jihočeská univerzita, 2017)
Hormonální stimulace ovulace amura bílého (Ctenopharyngodon idella) V roce 2015 proběhl experiment s hormonální stimulací ovulace jikernaček u amura bílého s využitím dopamin inhibice na sekreci luteinizačního hormonu (LH), pomocí mGnRHa ([D-Tle6, Pro9, NEt]-mGnRH), s nebo bez metoclopramidu. Tři experimentální skupiny jikernaček byly injikovány těmito hormonálními přípravky: skupina A mGnRHa (12,5 mikrogram.kg-1) + metoclopramide (20 mg.kg-1), skupina B mGnRHa (12,5 mikrogram.kg-1), skupina C 0,9 % NaCl. U skupiny A injikované mGnRHa s metoclopramidem dosáhla ovulace pouze jedna z jikernaček (14,28 %), plodnostní index byl 5,66 % a oplozenost pouhých 0,1 %. Koncentrace luteinizačního hormonu dosáhla maxima po aplikaci hormonálního přípravku a narozdíl od skupiny B klesala s blížící se ovulací. U skupiny B aplikace čistého syntetického mGnRH vyvolala ovulaci u 57,14 % injikovaných jikernaček amura. Plodnostní index byl 11,25 +- 4,77 % a průměrná oplozenost dosáhla 60,25 +- 11,22 %. Hladina luteinizačního hormonu dosáhla svého maxima až v době těsně před samotnou ovulací. Výsledky experimentu neprokázaly využití mGnRHa s metoclopramidem jako nejúčinnější. Hladiny LH však prokázaly silnou dopamin inhibici na sekreci LH u tohoto námi zkoumaného druhu.
Hormonal stimulation of ovulation of grass carp (Ctenopharyngodon idella)
Keywords: reprodukce; umělá reprodukce; Cyprinidae; dopamin; GnRH; metoclopramide; reproduction; artificial reproduction; Cyprinidae; dopamin; GnRH; metoclopramide