Česká národní banka a proces přípravy zavedení měny euro - Břiská, Daniela (Jihočeská univerzita, 2007)
Česká národní banka má jako centrální banka v našem bankovním systému výjimečné postavení. Cílem této práce bylo charakterizovat roli ČNB v procesu příprav na zavedení měny euro a její proměňující se roli v novém charakteru měnové politiky v Evropské unii a po přistoupení ČR do eurozóny. Velká pozornost je proto věnována plnění kritérii konvergence Českou republikou i tomu, jaké výhody a nevýhody bude mít zavedení eura.
The Czech National Bank and process of the adoption of the euro currency
Keywords: Česká národní banka; měnová politika; kritéria konvergence; Evropská unie; měnová unie; euro; The Czech National Bank; monetary policy; convergence criteria; European union; monetary union; Euro