Vězeňská duchovní péče - Charyparová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce byla analýza dostupnosti vězeňské duchovní péče ve věznicích, vazebních věznicích a detenčních ústavech v České republice a dále popis systému Vězeňské duchovní služby, možnosti využití této služby a nejčastější problémy s ní spojené. V teoretické části je popisován úvod do problematiky českého vězeňství a duchovní péče ve vězeňských zařízení. V České republice působí v oblasti poskytování spirituální podpory Vězeňská duchovní služba, kterou vykonávají vězeňští kaplani, Vězeňská duchovenská péče, kterou poskytují vyškolení dobrovolníci v této oblasti a dále Mezinárodní vězeňské společenství. Praktická část práce byla provedena pomocí dotazníkového průzkumu, který sloužil k zmapování dostupnosti vězeňské duchovní péče. Do výzkumu se zapojili respondenti z řad vězeňských kaplanů, veřejnosti a z malé části i členové Vězeňské duchovenské péče. Cíle práce bylo dosaženo popsáním systému duchovní péče ve vězeních v ČR v teoretické části práce a také analýzou informací získaných dotazníkovým výzkumem z praktické části. Z dotazníkového výzkumu a analýzy dostupných zdrojů jsem došla k závěru, že dostupnost Vězeňské duchovní služby v České republice není dostatečná, protože není poskytována ve všech vězeňských zařízeních. Pokud by o tuto službu měli odsouzení nebo obviněný zájem v zařízeních, kde není poskytována, nemají příležitost se k ní dostat. Uvedené výsledky ukazují, že pokud se nadále bude zvyšovat počet vězeňských kaplanů, zlepší se i dostupnost duchovní služby ve všech věznicích nebo vazebních věznicích v České republice, a tak bude zajištěna Vězeňská duchovní služba i tam, kde nyní není. Z druhého dotazníkového výzkumu vyplynulo, že veřejnost o Vězeňské duchovní službě nemá dostatek informací. Polovina dotazovaných uvedla, že o Vězeňské duchovní službě převážně neslyšela, ale i přesto si myslí, že je potřebná, proto by bylo dobré zprostředkovat veřejnosti více informací o této problematice např. pomocí regionálních deníků nebo regionálních televizních stanic.
Prison spiritual care
Keywords: věznice; kaplan; duchovní služba; vězeň; trestná činnost; prison; chaplain; spiritual service; prisoner; criminal activity