Sledování a vyhodnocení obsahu nitrátů v kořenových a košťálových druzích zeleniny distribuovaných v obchodní síti. - Nováková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce bylo sledování kumulace dusičnanů v jednotlivých druzích zeleniny.Celkem bylo analyzováno 240 vzorků kořenové a košťálové zeleniny a brambor distribuované v obchodní síti města Humpolec v letech 2008 ? 2010. Z výsledků pokusu vyplývá, že u každého druhu zeleniny byl překročen povolený limit dusičnanů daný vyhláškou č. 53/2002 Sb. Nejčastější překročení limitu vykazovaly brambory (50 % vzorků). Dále mrkev (27 %), kedlubny (25 %), brokolice (24 %) a celer (17 %). Z hlediska kumulace dusičnanů se petržel jeví jako bezproblémový druh zeleniny, povolený limit byl přesažen v 10 % ,a to o necelé 1 %. Byl zjišťován i původ analyzované zeleniny. Z hlediska zastoupení nevyhovujících vzorků dle země původu byla na prvním místě Česká Republika (52,5 %) díky nadlimitním nálezům u brambor pocházejících od tuzemských pěstitelů. Španělsko bylo zastoupeno 20 % brokolicí a kedlubnami dováženými na náš trh. I přes zvýšený obsah dusičnanů v některých vzorcích zeleniny nepředstavuje její konzumace zdravotní riziko a převažuje její pozitivní vliv na lidský organismus.
Monitoring and evaluation of nitrate content in root crops and cole crops distributed at retail outlets.
Keywords: kořenová zelenina; košťálová zelenina; brambory; dusík; dusičnany; root crops; cole crops; potatoes; nitrogen; nitrates