Fyzioterapie jako součást aktivního přístupu k seniorskému věku - Dudová, Helena (Jihočeská univerzita, 2011)
Problematika seniorského věku je v současné době i vzhledem k demografické situaci aktuálním společenským tématem. Seniory, zvláštnostmi jejich věku a jejich potřebami se zabývají mnohé vědní disciplíny a také nejrůznější organizace, jejichž cílem a úkolem je přispět ke snadnějšímu zvládání obtíží, které jsou obvykle se stárnutím a stářím spojovány. Bakalářská práce se vyslovuje k tématu seniorského věku v rovině jeho úspěšného aktivního prožívání, k němuž může přispět také fyzioterapie a léčebná rehabilitace. Teoretická část práce se zaměřuje na popis seniorského věku, možnosti fyzioterapie a léčebné rehabilitace ve stáří a pozici fyzioterapeuta v zařízení zdravotní a sociální péče. V praktické části bakalářské práce jsou vyhodnoceny dotazníky z anonymního dotazníkového šetření, které bylo provedeno v některých zařízeních zdravotní a sociální péče ve vybraných městech Plzeňského (Plzeň, Klatovy, Sušice) a Jihočeského kraje (České Budějovice, Strakonice, Vodňany). V dotazníkovém šetření bylo zjišťováno, zda kinezioterapie a jednotlivé formy fyzikální terapie tvoří součást standardní nabídky služeb těchto zkoumaných zařízení a zda odlišné nabídce odpovídá také odlišná spokojenost seniorů. Z výsledků šetření vyplývá, že některé formy fyzikální terapie ve vybraných dotazovaných zařízeních příliš zastoupeny nejsou, což ovšem spokojenost seniorů příliš neovlivňuje. Současně respondenti poskytované služby fyzioterapie a léčebné rehabilitace využívají v poměrně malém množství. Proto by bylo dobré nejen rozšiřovat v zařízeních zdravotní a sociální péče nabídku fyzioterapie a léčebné rehabilitace, ale také současně zvyšovat informovanost seniorů o jejich blahodárném vlivu na fyzické a duševní zdraví.
Physiotherapy as a component of an active stance to a senior´s age
Keywords: Fyzikální terapie; fyzioterapie; kinezioterapie; léčebná rehabilitace; senior; stáří.; Physical therapy; physiotherapy; kinesiotherapy; medical rehabilitation; senior; old age.